I det nya forskningsprojektet ”Levande skog, levande samhälle”, som pågår fram till 2025, analyseras hur hållbart skogsbruk kan integreras med innovativt byggande i trä via en modell som omfattar hela processen från skog till färdig byggnad i en lokal systemkedja. Projektet utforskar hur träbyggande kan bli nyckeln till att utveckla resilienta skogar och skapa långsiktigt hållbart gestaltade livsmiljöer.
Forskningsprojektet, som genomförs i samarbete mellan Borlänge kommun, Gaia arkitektur, KTH, Plockhugget, TBS Timber Bridge Specialists, Traditionskraft, Trästad Sverige, Wudd Construction samt ByggPartner i Dalarna,har initierats för att tackla utmaningar kopplat till skogens biologiska mångfald och resiliens. Inom ramen för projektet utvecklas bland annat ett byggnadssystem för en typförskola som ett exempel på träbyggnation med minimal miljöpåverkan.
Genom att främja biologisk mångfald i skogen och utgå ifrån lokala material och resurser siktar projektet på att forma framtiden för träbyggande i Sverige. ”Levande skog, levande samhälle” löper fram till juni 2025 och avslutas med en nationell konferens som ska sprida kunskap och innovationer inom träbyggande i en lokal systemkedja.
Från våren 2024 och tre år framåt ställs en illustration av projektet med titeln ”Vi är skogen” ut på Tekniska muséet i Stockholm. Forskarna ställer sig bland annat frågan hur träbyggande kan bli nyckeln till att utveckla resilienta skogar och skapa långsiktigt hållbara gestaltade livsmiljöer. Genom att främja biologisk mångfald i skogen och utgå ifrån lokala material- och resurser siktar projektet på att forma framtiden för träbyggande i Sverige. Forskningsprojektet finansieras av Vinnova.