Trots rådande ekonomiskt läge står svensk samhällsbyggnadssektor inför en stor kompetensutmaning. Det menar utbildningsanordnaren Nackademin, baserat på insikter och data från branschen. Särskilt stort är efterfrågan på VA-kompetens och byggnadsingenjörer.
Svensk byggindustri har drabbats mycket hårt av den ekonomiska osäkerheten och många byggprojekt har avstannat. Men blickar man framåt vittnar företag inom industrin om ett fortsatt stort behov av utbildad personal.
–Ser man till den mediala bilden av byggbranschen de senaste två åren kanske man tänker att framtidsutsikterna är dystra. Men vi kan se att det faktiskt är precis tvärtom. Det här är en bransch som kommer ha ett starkt kompetensbehov de kommande tio åren. Dels väntar stora pensionsavgångar, dels ser vi en befolkningsökning som skapar behov av en större utbyggnad och underhåll av vår infrastruktur och bostäder. Vi kan även se ett ökat behov av utbildad personal inom nya yrkesroller och kompetenser som driver utveckling, exempelvis VR-utvecklare, säger Astrid Westfeldt Corneman, vd på Nackademin.
Enligt Boverket behöver det byggas 67 000 nya bostäder årligen fram till år 2030 för att täcka bostadsbehovet i Sverige. Samtidigt växer behovet av att klimatanpassa våra städer för att hantera ett förändrat klimat. Utöver det väntas stora pensionsavgångar inom byggindustrin. Det skapar en bekymmersam position där det kan vara svårt för företagen att hitta rätt kompetens.
–Vi vet att stora pensionsavgångar väntar branschen. Även om ekonomin varit svag så finns stora framtida behov av nya bostäder, vägar och järnvägar som kommer behöva byggas kommande år. Byggindustrin står inför en jätteutmaning med framtida brist på personal. Vi ser också att många som i dagsläget jobbar som exempelvis arbetsledare vill kliva uppåt i karriären. Det ställer stora krav på att både kunna fortbilda befintlig personal, samtidigt som vi behöver stärka upp med ny kompetens, säger Elin Kebert, expert inom kompetensförsörjning på Byggföretagen.
Särskilt stort är behovet av kompetens inom blå-grön infrastruktur.
– Alla behöver tillgång till rent vatten och god avloppsrening. Investeringsbehovet är enormt och fram till 2040 behöver VA-sektorn investera närmre 600 miljarder kronor för att framtidssäkra Sveriges VA-infrastruktur. Det kräver omfattande förstärkningar av kompetens både inom kommunal och privat sektor. Behovet av VA-projektörer är stort både nu och framåt över hela Sverige, säger Pär Dalhielm, vd på Svenskt Vatten.