ANNONS

Global standard ska ge säkrare skyddsrum

Bild: NC

Svenska institutet för standarder och MSB har lett ett internationellt arbete med att ta fram världens första globala standard för skyddsrum för civilbefolkning. Standarden tillgängliggör beprövade arbetssätt, kunskap och erfarenheter till fler, och möjliggör byggandet av nya, bättre och säkrare skyddsrum.

Trots att efterfrågan på globala riktlinjer för skyddsrum länge varit stor har det fram tills nu inte funnits en internationell standard för skyddsrum för civilbefolkning. Detta i en tid då frågor som beredskap och civilförsvar står högt på agendan hos världens länder.

Standarden kan användas av dem som ska planera för, och bygga, skyddsrum. Den kommer att underlätta vid upphandlingar och ger leverantörer möjlighet att konkurrera på lika villkor internationellt, även om det är nationella regler som gäller i första hand. Standarden består av riktlinjer för planering, konstruktion, användning och underhåll av skyddsrum.

–  Standarden fungerar som en gemensam checklista som såväl beställare som leverantörer kan utgå ifrån och möjliggör byggande av fler och säkrare skyddsrum som kan rädda liv, säger Sarah Sim, standardiseringschef på Svenska institutet för standarder, SIS.

Det är Svenska institutet för standarder som tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har lett arbetet med att ta fram standarden, ett arbete som gjorts inom ramen för den internationella standardiseringsorganisationen ISO.

Ett skyddsrum för civilbefolkning ska bland annat ha förstärkta väggar, tak, golv och dörrar som kan stå emot en tryckvåg, splitter, brand och strålning samt ett raserat hus. Det har även ett eget ventilationssystem för att skydda mot hälsofarliga ämnen utifrån.

–  Befolkningsskyddet består bland annat av varningsmöjligheter, skyddsrum, utrymning och inkvartering. Denna standard för skyddsrum är framtagen internationellt och det ger Sverige möjlighet att väva in både krav och kunskap som finns i andra länder. Standarden är inte bindande men den ger ett värdefullt stöd som stärker säkerheten på likartade sätt, säger Anders Johannesson, chef för skyddsrumsenheten på MSB.

Standarden avser skyddsrum för civilbefolkningen, men kan användas för alla slags skyddsrum, exempelvis inom militär och industri.

Den nya standarden kommer inom kort att kompletteras med ytterligare en standard som specificerar krav för leverantörer när det gäller utrustning till skyddsrummen, och installationen av den. Det handlar bland annat om krav på ventilation, sprängskydd, markchockisolering och skydd mot kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot och händelser (CBRN-skydd).

Källa: SIS

2024-12-17 ByggreglerNu går det att ta del av ny vägledning till Boverkets nya byggregler. Vägledningarna är ett stöd för dig som …

2024-12-15 Byggregler, Utbildningar & MötenDen 28 november genomförde Svensk Byggtjänst ett webbinarie där ämnesexperter presenterade de senaste AMA-relaterade nyheterna. Webbinariet spelades in och finns …

2024-12-11 Juridik, Byggregler15 oktober gick reviderade versioner av standardavtalen för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader från Byggandets Kontraktskommitté (BKK) ut på remiss genom …

2024-11-25 ByggreglerBoverket har beslutat om nya byggregler som börjar gälla 1 juli 2025. De nya reglerna är ett resultat av ett …

2024-11-18 Byggregler, SamhälleRegeringen har beslutat om en förordningsändring som ökar möjligheterna för fler att söka stöd till byggemenskaper som anordnar bostäder åt …

2024-11-14 ByggreglerInstallatörsföretagen, tillsammans med Säker Vatten och Svenskt Vatten, ger ut en ny guide för branschkrav gällande prefabricerade vattenmätarskåp. Guiden riktar …

2024-11-13 ByggreglerArbetet med möjligheternas byggregler är genomfört och det slutgiltiga förslaget är in skickat till EU. Från nu benämns regelverket Boverkets …

2024-11-06 ByggreglerBehovet av häktes- och anstaltsplatser väntas öka, bland annat som en följd av regeringens åtgärder inom det kriminalpolitiska området. En …

2024-10-30 Byggregler, SamhälleEn ny utredning från Sweco presenterad i slutet av oktober och framtagen för Nationella expertrådet för klimatanpassning, visar att många …

2024-10-23 Byggmetoder, ByggreglerNu finns det nya uppdaterade riktlinjer för storkök från BKR, Byggkeramikrådet som ska göra arbetsprocessen mellan utförare och beställare enklare, …

2024-10-15 ByggreglerDen 15 oktober går reviderade versioner av standardavtalen för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader från Byggandets Kontraktskommitté (BKK) ut på remiss …

2024-09-12 ByggreglerEn ny revidering av Besiktningsmannaboken har släppts. Konsumentverket, Svenska Byggingenjörers Riksförbund (SBR), Trä- och Möbelföretagen (TMF), Villaägarnas Riksförbund samt Gar-Bo …

2024-09-05 ByggreglerTrosa, Karlstad och Västerås har Sveriges effektivaste plan-och bygglovsprocesser för bostadsbyggande. Det visar Nationellt Ledtidsindex 2024. Bakom rapporten står initiativet …

2024-08-28 ByggreglerBoverkets nya byggregler 2025 är formulerade som funktionskrav utan detaljerade allmänna råd, i stället överlåter man till branschen att ta …

2024-07-02 ByggreglerRegeringen har beslutat att ge Boverket i uppdrag att utveckla reformen med certifierade byggprojekteringsföretag. Uppdraget syftar till att öka förutsägbarheten …

2024-06-26 ByggreglerBoverket flyttar fram datumet för när de nya byggreglerna ska börja gälla. De var tänkta att börja gälla den 1 …

2024-02-14 ByggreglerÅr 2026 träder nya Branschregler Säker Vatteninstallation i kraft. Det innebär att revideringsmöten och diskussioner med branschen, myndigheter, försäkringsbolag och …