På Lyckebys stärkelsefabrik byggs en 52 meter hög silo med glidformsgjutning och ECO-Betong. Genom att ersätta delar av cementen med Merit i betongen har projektet minskat miljöbelastningen med cirka 300 ton koldioxid.
Silon har uppförts med byggmetoden glidformsgjutning, där man istället för att bygga med färdiga sektioner har fyllt en höjbar form med ECO-Betong. Formen som placerats runt hela silon har lyfts med hydraulik cirka 12 centimeter per timme i takt med att betongen härdat. För att nå den fulla höjden tog det 15 dygn.
– Till silon har vi kört en betongbil i timmen och det har varit många medarbetare inblandade för att göra det möjligt. Det har krävt en bra planering och bemanning dygnet runt både för produktionen av ECO-Betong och för transporterna, säger Nathalie Olsson, driftledare på Swerock.
ECO-Betong har lyfts upp med lyftkran och bask för att hällas i formen som bildat väggarna till silon. Samtidigt har det matats ner armeringsjärn som hållit konstruktionen stabil. Totalt har det levererats 3 100 kubikmeter ECO Sweexp och 535 kubikmeter ECO Swefrost från Swerocks fabrik i Önnestad. Betongen måste levereras regelbundet för att det inte ska bli några gjutskarvar.
I ECO-Betong ersätts delar av cementen med Merit, vilket innebär att det i detta projekt har sparats cirka 300 ton koldioxid. I betongen har det även använts en retarder som gör härdningen långsammare och gör det möjligt att bearbeta betongen under längre tid.
Silon ska rymma 50 000 ton stärkelse från potatis och kommer att kläs invändigt med panel.
Fakta om silon:
- Huvudentreprenör: Thage i Skåne AB
- Total höjd: 52 meter. Betongskalet är 43,5 meter högt.
- Diameter: 50 meter
- Det går åt 500 ton armering
- Silon beräknas tas i bruk våren/sommaren 2025
Källa: Swerock