– Arbetsmarknaden för ingenjörer visar en positiv utveckling trots utmaningar i omvärlden. Vi ser att arbetslösheten stabiliseras och till och med sjunker, vilket kan signalera att vi återgår till en mer normal arbetsmarknad, säger Johan Kreicbergs, chefsekonom på Sveriges Ingenjörer.
Trots en generell ökning av arbetslösheten i Sverige går ingenjörerna mot strömmen. Medan den totala arbetslösheten i Sverige har stigit under det senaste året visar en färsk halvårsanalys och medlemsundersökning att arbetslösheten bland ingenjörer är fortsatt låg och till och med har sjunkit något under de senaste månaderna. Detta väcker förhoppningar om en konjunkturvändning.
Efter att ha nått rekordlåga nivåer på 0,8 procent i maj 2023 steg arbetslösheten bland ingenjörer till 1,33 procent i augusti 2024. Sedan dess har nivån sjunkit och låg i november på 1,25 procent. Under hösten minskade inflödet till a-kassan något mer än utflödet, vilket bidrog till den lägre arbetslösheten.
Generellt har ingenjörer en positiv syn på sin arbetsmarknad. Under 2022 och 2023 upplevde två tredjedelar av ingenjörerna att de hade goda möjligheter att byta arbetsgivare och samtidigt höja sin lön. Under det senaste året har denna andel minskat något – nu anser ungefär hälften att de har goda chanser att både byta jobb och förbättra sin lön.
– Vi ser att rörligheten på arbetsmarknaden fortsatt är hög. Tre av tio ingenjörer har sökt nytt arbete det senaste halvåret, och 18 procent har bytt jobb, vilket ligger i linje med tidigare mätningar. Detta visar att ingenjörer är eftertraktade och att möjligheterna till jobb är goda, säger Johan Kreicbergs.
Analysen bygger på den senaste arbetslöshetsstatistiken från Sveriges Ingenjörer samt en återkommande panelundersökning bland civil- och högskoleingenjörer. Frågorna besvarades av yrkesverksamma ingenjörer och ger en aktuell bild av arbetsmarknadsläget.
Källa: Sveriges Ingenjörer