Fackförbundet Byggnads krav på max två led av specialistföretag på varje byggarbetsplats vid offentlig upphandling missgynnar små och medelstora företag, som ofta är helt beroende av att utföra arbeten åt större bolag. Det anser branschorganisationerna Byggföretagen, Installatörsföretagen, Plåt & Ventföretagen, Glasbranschföreningen, Måleriföretagen och Maskinentreprenörerna i en gemensam debattartikel i Dagens Industri.
–Ingen ska behöva oroa sig för säkerheten på arbetsplatsen. I det håller vi med Byggnads. Men vi som företrädare för olika arbetsgivare kan inte heller acceptera att Byggnads far med osanning när det kommer till beskrivningen av våra medlemsföretag. Samförstånd mellan arbetsmarknadens parter är grunden för den svenska modellen. Begränsning av antalet specialister vid offentlig upphandling är ett rejält ingrepp i arbetsledningsrätten, som sedan mycket lång tid ska fredas av facken enligt huvudavtalet, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Byggnads presenterade nyligen sju krav som facket anser bör gälla i samband med offentlig upphandling av byggprojekt. Enligt Bygg- och installationssektorn är huvudentreprenören redan i dag ansvarig för att kontrollera och godkänna specialistföretagen som anlitas. Det är således kontrollmekanismerna i kedjan som är avgörande för arbetsmiljö och säkerhet, inte antalet specialister på varje bygge.
–För att minska riskerna på våra arbetsplatser ytterligare krävs fortsatta åtgärder så som implementering av elektronisk informationsöverföring från myndigheter, elektroniska id-kort vid inpassering på arbetsplatsen och ökad myndighetssamverkan. Här finns betydligt mer att göra för att hålla koll på vem som befinner sig på byggena och varför. Jobba med bygg- och installationssektorn i stället för mot oss! säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Källa: Byggföretagen