I torsdags togs det symboliska första spadtaget för Lunds kommuns parkerings nya parkeringshus i den innovativa stadsdelen Brunnshög, som beräknas stå färdigt i slutet av 2025. Anläggningen kommer bestå av sex våningar och 265 p-platser.
LKP:s nya parkeringsanläggning är ett unikt projekt som utöver att skapa plats för områdets bilar även blåser nytt liv i uttjänta vindkraftsvingar. Vindkraftsvingar består ofta av härdplast och glasfiber som gör dem svåra att återvinna. Men vingarnas starka material gör det möjligt att på ett kreativt och innovativt sätt ge dem ett helt nytt syfte som fasadmaterial. Vingarna som kommer pryda fasaden kommer ursprungligen från en demonterad vindkraftspark i Danmark, och har försiktigt monterats ner och sågats upp för att kunna användas som utsmyckning i fasaden på LKP:s nya anläggning.
– Vi är stolta över att kunna vara med och bidra till en alternativ lösning på det växande problemet med hur samhället ska hantera uttjänta vindkraftsvingar. Det finns i nuläget inget bra sätt att återvinna vindkraftsvingar då uppbyggnaden består av en komplex sammansättning av olika material. Det resulterar i att man på många håll helt enkelt gräver ner eller bränner upp avfallet, berättar Paul Myllenberg, vd på LKP.
Trots att vingarna delats upp i mindre bitar för att få plats i fasaden kommer mönstret som skapas tydligt visa att det är just vinkraftsvingar som pryder fasaden. Förhoppningen, förutom att ge vingarna ett nytt syfte, är att uppmärksamma problemet som även Sverige står inför när den första generationen vindkraftverk nu börjar fasas ut.
– Vi hoppas kunna inspirera andra att tänka innovativt kring återbruk av vindkraftsvingar, då materialet är mycket starkt och lämpar sig väl för den här typen av lösningar, säger Magnus Ericson, byggchef på LKP.
Utöver vingarna kommer fasaden även bestå av växtväggar, som förutom att bidra till områdets grönska och biologiska mångfald även tillgodogör koldioxid och hjälper dagvattenhanteringen.
Källa: LKP