

De totala bygginvesteringarna i bostäder, lokaler och anläggningar kommer enligt Byggföretagen uppgå till 686 miljarder kronor 2026. Bostadsbyggandet, som bottnade på drygt 28 000 påbörjade lägenheter i fjol, stiger svagt till att nå 31 000 byggstarter 2026, enligt Byggföretagens nya konjunkturprognos. Enligt Byggföretagen befinner sig branschen nu i en gryningstid.
–Under nästa år kommer bygginvesteringarna att växa snabbare än ekonomin som helhet, även om vi fortsatt befinner oss i en utmanande konjunktur, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Bostadsbyggandet prognostiseras återhämta sig något och samtliga storstadsregioner visar också viss tillväxt under prognosperioden. Stockholm, Göteborg och Malmö står för nästan hälften av de totala bygginvesteringarna, så det är extra viktigt att konjunkturen vänder i storstadsregionerna.
– Ökade inkomster och lägre räntor bidrar till en viss vändning i bostadsbyggandet. Samtidigt vet vi att byggindustrin kan bygga ytterligare 30 000 bostäder under en 10 års-period om regeringen genomför föreslagna lättnader av amorteringskrav och bolånetak, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Lokalinvesteringarna, som steg med fem procent i fjol, fortsätter öka under hela prognosperioden.
– Det är framför allt den kommersiella fastighetssektorn och de statliga satsningarna inom försvar och kriminalvård som driver uppgången, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Även anläggningsinvesteringarna växer under prognosperioden – och ökar med sex procent under 2025 och ytterligare sju procent 2026.
– Den gröna omställningen pågår på bred front. På den privata sidan drivs tillväxten av energi- och va- och återvinningssektorn, på den offentliga börjar investeringarna i järnväg synas under 2026, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Totalt sett ökar bygginvesteringarna i bostäder, lokaler och anläggningar från 645,1 miljarder kronor 2024 till 686,4 miljarder 2026. Under samma period växer sysselsättningen i byggindustrin med knappt 1 500 personer till drygt 370 000 sysselsatta.
– Varje jobb räknas när många företag fortfarande kämpar med att undvika fler varsel, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Källa: Byggföretagen