

En tydligare modell för definition och verifiering av kompetens kan höja säkerheten, sänka kostnaderna och motverka oseriösa aktörer. Det anser representanter från Svensk Byggtjänst, Byggföretagen och Byggherrarna.
Programmet Kvalitetssäkrad kompetens sponsras av Svensk Byggtjänst och Byggföretagen. Det syftar till att skapa en gemensam modell för standardiserade kvalifikationer inom samhällsbyggnad.
Modellen kan liknas vid systemet för körkort: en instans tar fram kvalifikationsbeskrivningar, en utbildningsarrangör erbjuder utbildningar baserade på kvalifikationerna och en examinationsarrangör säkerställer att individerna uppnår de kompetenskrav som ingår. I dag saknas tydliga riktlinjer för vad en utbildning ska innehålla – samtidigt som det ofta ställs krav på genomförd utbildning, snarare än på bevisad kompetens.
Det är i nuläget svårt att säkerställa vilken kompetens en arbetstagare ska ha för att utföra en arbetsuppgift. Eller att jämföra kompetenser och öka rörligheten inom och mellan branscher och länder. Det är inte heller enkelt att kontrollera att lagkrav och andra krav är uppfyllda.
Nu lyfts frågan gemensamt av Svensk Byggtjänst, Byggföretagen och Byggherrarna. De betonar flera vinster som tydligare kompetenskrav kan ge:
Dels kan varje individ känna sig trygg i sin kompetens. Dels kan samhället spara enorma summor pengar om antalet fel, brister och skador minskar. Dels kan det leda till färre olyckor. Dels kan det motverka upphandlingar av oseriösa aktörer, som i dag ökar risken för både arbetsmiljöproblem och byggfel.
–För att modellen ska få genomslag i ett nästa led krävs gemensamt engagemang, där beställare, arbetsgivare och myndigheter samarbetar. Det handlar om att gå från otydliga utbildningskrav till skarpa kompetenskrav som säkerställer att rätt kunskap finns på plats i alla led av byggprocessen”, skriver Svensk Byggtjänsts vd Kajsa Hessel, Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd och Byggherrarnas vd Tommy Lenberg.
Källa: Svensk Byggtjänst