

När investeringar bromsas in och ekonomiska ramar stramas åt, öppnas samtidigt möjligheter att tänka nytt kring hur offentliga miljöer planeras och används. Det menar Charlotte Kristensson, ansvarig för affärsområdet Utbildning, kultur & idrott på FOJAB. Hon ser en nyvunnen öppenhet bland beställare för att arbeta mer strategiskt och långsiktigt – med fokus på kvalitet och effektiv resursanvändning.

FOJAB:s nya affärsorganisation är ett svar på förändrade kundbehov. Genom att samla kompetens och erfarenhet inom olika sektorer skapas bättre förutsättningar för kunskapsöverföring och utveckling. Inom området utbildning, kultur och idrott märks en påtaglig försiktighet bland beställare. Kommunernas ekonomi är pressad, byggkostnaderna höga och underhåll kräver stora resurser. Samtidigt minskar elevunderlaget i för- och grundskola, medan högskolesektorn växer – inte minst i tider av svag arbetsmarknad. Intresset för kultur- och idrottssatsningar ökar också i flera kommuner, möjligen som en positiv motkraft i en orolig omvärld.
Mer strategi i stället för mer yta
Mot den bakgrunden blir lokaloptimering allt viktigare. FOJAB erbjuder stöd i form av strategisk lokalplanering och har nyligen utvecklat ett digitalt verktyg – Rumskalkylatorn – för att analysera faktiska lokalbehov i utbildningsmiljöer. Verktyget bygger på läroplanens timfördelning och översätter dessa till ytkrav, eller på rumsbokningsdata för högre utbildning. Syftet är att minska överytor och öka nyttjandegraden.
Tiden för nybyggnation är dock förbi, menar Charlotte Kristensson, av både klimatmässiga och ekonomiska skäl. Idag handlar det om att ta bort det som inte behövs och utveckla det som redan finns. Behövs exempelvis en aula som bara används några gånger per år? Kan specialiserade undervisningslokaler ersättas med flexibla lösningar? Det handlar om kirurgisk precision i planeringen, där varje åtgärd ska svara mot tydliga behov och ge maximal effekt.
Skapar långsiktigt värde
Kvalitet får därmed en ny innebörd – det handlar inte bara om materialval och estetik, utan om arkitektur som skapar värde över tid. En trygg lärmiljö, en plats som främjar rörelse eller en flexibel yta som kan användas av flera verksamheter är exempel på sådana kvaliteter. Och det kräver inte alltid mer pengar, menar Charlotte Kristensson. Med rätt förutsättningar i tidigt skede går det att få ut mer av varje investerad krona – både för beställaren och för användarna.
Källa: FOJAB