Den 29-31 augusti är det dags för Frihamnsdagarna i Göteborg, en mötesplats som har kommit att bli viktig för politiska organisationer, näringsliv och medborgare. Evenemanget kallas ibland för Västsveriges svar på Almedalsveckan.
Under torsdagen och fredagen kommer det vara flera punkter som behandlar hållbar stadsutveckling. Eventen består av seminarier, utställningar, mingel och rundabordssamtal. Flera av programpunkterna kan följas live på YouTube. Nedan har vi valt ut några intressanta programpunkter:
För hela programmet klicka här
Torsdag 10:20 – 11:00 Återbruk i praktiken Sänds live på YouTube
Alecta Fastigheter
Panelsamtal om återbruk. Panelen består av deltagare från Alecta Fastigheter, RO-gruppen, Business Region Göteborg och Semren & Månsson.
Torsdag 11:00 – 11:40 Hur kan bostäderna stärka Göteborg?
Västsvenska Handelskammaren
Hur ser Göteborgs ledande politiker på att ska du som vill bo kvar eller flytta hit, flytta hemifrån eller studera, ska kunna få tag i en bostad? Hur ser företagen på bostadssituationen och vad som kan förbättra kompetensförsörjningen?
Västsvenska Handelskammaren presenterar en ny rapport om hur bostadssituationen påverkar Göteborgs företag och konkurrenskraft, med efterföljande diskussion.
Torsdag, 12:20–13:00 Vad behöver finnas på plats för att få storskaligt återbruk att fungera i praktiken? Sänds live på YouTube
NCC
Med representanter från beställare, kommun, entreprenör och akademin på scenen tar vi avstamp i Kvarteret Återbruket – ett bostadsprojekt där NCC och Framtiden Byggutveckling AB i samverkan bygger cirka 70 bostäder i Selma stad i Göteborg. Ett projekt med fokus på storskaligt återbruk. Att återbruka tunga byggnadsdelar som stomdelar och fasad är en utmaning där NCC och Framtiden Byggutveckling AB kommit en bra bit på vägen.
Torsdag, 12:20–13:00 Göteborg – med mod att sikta högt!
Byggföretagen tillsammans Svenskt Näringsliv
Hälften av Sveriges 14 högsta hus finns i Göteborg. Här finns stor investeringsvilja och framtidstro och flest av framtidens mest eftertraktade arbetskraft vill helst jobba och bo i Göteborg. Byggföretagen tillsammans Svenskt Näringsliv ansvarar för denna programpunkt och diskuterar vägen fram till dessa höga hus och vad som behövs för att Göteborgsregionen ska växa vidare?
Torsdag, 13:20–14:00 Hur kan vi samverka bättre i våra entreprenader för att bygga ett resilient och hållbart samhälle? Skanska
Vi får bland annat lyssna till Skanskas och Göteborgs Stads gemensamma erfarenheter från upprustningen av Packhuskajen som ledde till vassare kravställningar och en halvering av koldioxidutsläppen i projektet. Hur kan vi ta dessa lärdomar vidare?
Torsdag, 14:20–15:00 När elen tar slut – Hisingens nyckelroll i elektrifieringen av Västsverige Sänds live på Youtube
Cebon Group
Göteborg är en stolt industristad som ställer om för elektrifiering, en utveckling som är av största betydelse för näringslivet i regionen. Hisingen har en nyckelroll – här finns bland annat Cebon Group som inriktar sig på energilagring i batterier, en viktig komponent för att skapa ett robust framtida energisystem för att säkerställa den gröna energiomställningen.
Hur ska staden och regionen hantera effektutmaningen och vad har vi framför oss?
Vilka hot och möjligheter finns för att säkra elförsörjningen, en förutsättning för att vi ska klara omställningen – och vad blir näringslivets roll i samarbete med övriga samhälleliga aktörer i denna historiska brytpunkt med stora systemförändringar inom energiområdet?
Medverkar gör bland annat Stefan Rundéus Grundare och VD Cebon Group och Eric Zinn, Hållbarhetschef Göteborg Energi.
Torsdag, 16:00–16:40 Så räddades Feskekôrka – arkitekterna och beställaren berättar
White Arkitekter
I arbetet med att restaurera, och med varsam hand förnya, den anrika byggnaden anlitade Higab arkitekterna Magnus Bunner och Viktor Göthe. En duo som tillsammans har förädlat och transformerat flera kulturhistoriskt viktiga byggnader i Göteborg.
Nu gästar de Frihamnsdagarna tillsammans med Kajsa Wide och Marcus Gustafsson från Higab för att berätta om arbetet med Feskekôrka. En historisk och kuriös resa som innehåller allt från timmermän till nedgrävd teknik. Värd för denna programpunkt är White Arkitekter.
Om Frihamnsdagarna
Frihamnsdagarna är en demokratisk mötesplats i Göteborg sedan 2021. Evenemanget följer internationella principer för demokratiska festivaler. Medverkande föreningar och organisationer lyfter samhällsfrågor och allmänheten har gratis inträde. Arrangör är Frihamnsdagarna ekonomisk förening som är en samhällsnyttig, partipolitiskt och religiöst obunden icke vinstdrivande förening. Programmet omfattar seminarier, workshopar och politiska debatter som varvas med mat, aktiviteter, musik och kultur. Frihamnsdagarna äger rum på Bananpiren i Göteborg 29–31 augusti.
Källa: Frihamnsdagarna