Trosa, Karlstad och Västerås har Sveriges effektivaste plan-och bygglovsprocesser för bostadsbyggande. Det visar Nationellt Ledtidsindex 2024. Bakom rapporten står initiativet Bygg i Tid, Byggföretagen och Fastighetsägarna.
Bostadsbyggandet är historiskt lågt, trots ett fortsatt stort behov av bostäder. De bakomliggande faktorerna är många och styrs av omvärlden. Tillståndsprocessernas effektivitet har betydande påverkan och just ledtider kan lokala beslutsfattare göra något åt. Vi gratulerar Trosa, Karlstad och Västerås, och hoppas att fler kommuner inspireras av deras kvalitets- och resultatmedvetna arbete, säger Nancy Mattsson, ordförande Initiativet Bygg i Tid*.
Nationellt Ledtidsindex visar också att fortsatt ökade utredningskrav driver kostnader på ett sätt som ytterligare fördyrar nyproduktion av bostäder. Kommunernas genomsnittliga ledtid har också blivit längre, trots att antalet ärenden sjunkit.
– Ledtiderna måste kortas för att inte hindra bostadsbyggande. Skillnaden mellan en ledtid på 4,7 år i stället för mer rimliga 2,5 år, är att drygt 4 000 färre bostäder kunnat byggas. Sverige har inte råd med ett sådant resursslöseri, säger Anna Broman, näringspolitisk expert, Byggföretagen.
Länk till rapporten Nationellt ledtidindex 2024
Källa: Byggföretagen
*Bakom initiativet Bygg i tid finns fem fastighetsutvecklare och byggentreprenörer, Besqab, JM, K-Fastigheter, Riksbyggen och Skanska. De vill att de senaste årens utveckling mot ständigt längre ledtider i handläggningen av nya bostadsutvecklingsprojekt vänds. De menar att den växande trögheten är något som måste åtgärdas, och formerade därför tillsammans Initiativet Bygg i Tid, som en plattform för att driva på vad de anser är en nödvändig samhällsdebatt.