En ny utredning från Sweco presenterad i slutet av oktober och framtagen för Nationella expertrådet för klimatanpassning, visar att många byggnader i Sverige är utsatta för klimatrisker som inte beaktades vid deras ursprungliga planering.
Rapporten varnar för att ny och förtätad bebyggelse i dessa områden, inklusive attefallshus som inte kräver bygglov, kan innebära större risker för människors liv och hälsa.
Swecos uppdrag var att kartlägga bebyggelsens risk för erosion, ras, skred och översvämning. Resultaten visar att riskutsatt bebyggelse är nästan lika vanlig inom detaljplanelagda områden (47 %) som utanför (53 %). Byggnation utanför detaljplan utvärderas endast för klimatrisker i samband med bygglovsprövning, vilket innebär att byggnader utan krav på bygglov kan uppföras utan någon riskbedömning.
En stor andel av riskutsatt bebyggelse i detaljplanerade områden utgörs av äldre planer från 1960- fram till 1980-talet. Sweco påpekar att många kommuner saknar tillräckliga resurser för att bedöma markens lämplighet. Äldre detaljplaner kan leda till ny bebyggelse i riskfyllda områden utan tillräckliga klimatanpassningsåtgärder, vilket ökar samhällets sårbarhet och kan innebära stora kostnader för både offentliga och privata aktörer.
Källa: Sweco