När limträbranschen sammanfattar det gångna året lyfts projekt som adderar hållbarhet, funktion och estetiska värden till befintliga byggnader. De tre utvalda projekten för 2024 visar hur limträ, med sina unika egenskaper, bidrar till ett cirkulärt byggande som banar väg för ett mer hållbart samhälle.
Det som förenar årets projekt är att de visar hur limträ framgångsrikt kan användas för att utveckla och förädla befintliga miljöer. Med innovativa lösningar och respekt för det redan byggda går det att förena det bästa av gammalt och nytt, säger Johan Fördel, chef för teknik och handel på branschorganisationen Svenskt Trä.
Kvarteret Lumi är en viktig pusselbit i utvecklingen av Södra city i Uppsala och ett av fastighetsbolaget Vasakronans mest ambitiösa återbruksprojekt hittills. Här har ett gammalt kontorshus från 1970-talet fått en påbyggnad i tre våningar. Genom att bland annat välja ett lätt bjälklag i KL-trä och limträ i stället för betong, behövdes inte någon grundförstärkning.
Setra Trävaror har totalt levererat 1 200 kubikmeter KL-trä och limträ till projektet som stod klart i slutet av oktober 2024. En sammanhängande ljusgård, där gångbroar i KL-trä binder ihop byggnaderna, bidrar till en både estetisk och funktionell helhet. Ljusgårdens takkonstruktion är byggd med limträ, vilket ger en elegant och hållbar lösning som harmonierar med projektets moderna profil.
– Vi är glada över att ha fått inleda ett samarbete med Vasakronan som är en ledande aktör inom cirkulär ekonomi, återbruk och trähusproduktion. Vasakronan vågar tänka nytt och hållbart där Lumi är en förebild för hållbart byggande, säger Daniel Edman, försäljningschef, Bygghandel & Industri på Setra Trävaror.
På Stockholm Arlanda Airport har Swedavia under de senaste åren byggt om och till för att skapa en mer modern och effektiv flygplats och ge framtida resenärer en förbättrad upplevelse. Bland annat har Terminal 5 fått en cirka 170 meter lång utbyggnad där närmare 1 000 kubikmeter limträ bär upp väggar och tak.
Den imponerande limträstommen med balkar på upp till 17 meter, levererad av Martinsons Byggsystem AB, skapar ljusa och luftiga ytor med utsikt över flygplanen. Takhöjden är hela åtta meter och väggarna täcks med stora glaspartier.
– Vi är stolta och glada över att ha fått bidra till utvecklingen av Arlanda där det första som möter resenärer från när- och fjärran är svensk design och ingenjörskonst i världsklass. Utbyggnaden har inneburit många tekniska utmaningar, inte minst de unika V-formade limträpelarna, säger Mikael Lindberg, försäljningschef på Martinsons Byggsystem AB.
Källa: Svenskt Trä