Trots byggbranschens nyvunna intresse för återbruk och cirkularitet fortsätter korruptionen att genomsyra sektorn. Idag, på Internationella antikorruptionsdagen, varnar Parul Sharma, generalsekreterare för Institutet Mot Mutor, för att branschens snäva syn på hållbarhet riskerar att underminera även de cirkulära satsningarna.
–För att den svenska byggsektorn ska bli hållbar på riktigt krävs att dess representanter och ledare kan hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt. Jag är den första att applådera branschens nyvunna intresse för återbruk och cirkularitet och jag är väl medveten om att det behövs en kraftsamling för att få cirkulära lösningar att skala, säger Parul Sharma.
Men att tro att dessa insatser löser alla branschens hållbarhetsutmaningar är djupt oroväckande. Om branschen fortsätter med denna snäva syn på hållbarhet, riskerar även de cirkulära satsningarna att gå om intet på grund av den korruption som fortsätter att genomsyra byggsektorn, såväl i Sverige som globalt.
–För även om nytt material ersätts av återbrukat är det fortfarande samma aktörer som köper och säljer till och av varandra, aktörer där det korrupta beteendet på allt för många håll blivit en del av “business as usual”, säger Parul Sharma.
I årets skörd av mutbrott som från svenska domstolar som IMM samlar in, finns flera iögonenfallande exempel från bygg- och anläggningssektorn. Bland annat en ny härva i asfaltsbranschen samt ytterligare en i raden av “gratis” renoveringar hos en byggbolags-vd genomförd av en av byggfirmans underentreprenörer. Där finns också ett fall där en företrädare för ett byggbolag påstods ha givit en muta för att få bygga en fotbollsplan åt en förening där hen satt i styrelsen, en dom som sedan överklagats.
Så här långt kan IMM konstatera att inköpare generellt inte ens är involverade i byggbranschens hållbarhetsstrategier. Med tanke på EU:s fokus på tillbörlig aktsamhet inom miljö och mänskliga rättigheter specifikt kopplade till värdekedjor, är det tydligt att branschen missat en ytterst viktig funktion i hållbarhetsarbetet.
Dessa domar visar på hur komplex och känslig produktionskedjan i branschen är samt hur många aktörer som faktiskt utgör en korruptionsrisk.
–Byggbolagen måste, precis som på samma sätt som de har brandövningar, ha korruptionsövningar eller så kallade “corruption drills”, där korruptionsincidenter diskuteras och övas fram till konkreta riskhanteringar som om en incident ägt rum. Det gäller framför allt de mindre och medelstora bolagen, som alltför ofta helt saknar en policy för att motverka korruption, säger Parul Sharma.
Källa: IMM