Vårt femte år revideras Branschregler Säker Vatteninstallation. Nästa gång nya regler träder i kraft, är den 1 januari 2026. Men innan dess är de föreslagna förändringarna ute på remiss för att inhämta synpunkter från branschen. Mellan den 14 januari och 20 februari finns det möjlighet att tycka till om förändringarna via Säker Vattens hemsida.
De föreslagna justeringarna har inhämtats från auktoriserade företag, försäkringsbolag, byggbolag, arkitekter, myndigheter med flera och därefter bearbetats av Säker Vatten till en remiss – ett förslag till Branschregler Säker Vatteninstallation 2026:1, som styrelsen har ställt sig bakom.
– Målsättningen har varit att förändra så lite som möjligt, men vissa justeringar och tillägg har varit nödvändiga att göra. Samtidigt har vi fokuserat på att göra regelverket enklare att tolka och tydligare att tillämpa, säger Pierre Lundborg, utvecklingsansvarig hos Säker Vatten.
Det syns till exempel i fler numrerade rubriker, illustrationer som på ett tydligare sätt vägleder till fackmässiga utföranden och att Branschreglerna och Byggtekniska förutsättningar har matchande kapitelindelning. På så sätt blir det enklare att hitta hänvisningar mellan dokumenten.
En annan förändring är att eventuella undantag från reglerna förklaras med syfte i anslutning till regeln. Därmed blir det tydligare vad man undantar ifrån.
Dessutom har det avslutande kapitlet med begrepp och förkortningar utökats rejält för att det ska bli enklare att tolka och förstå Branschreglerna.
– Den största regelförändringen i själva regelverket, är att vi kravställer att det ska finnas ett aktivt och passivt skydd i köket. Här är förslaget att det ska finnas uppsamlande tråg och fuktsensor som är kopplad till en läckagebrytare eller vattenfelsbrytare som bryter tappvattentillförseln i köket. Vi har också öppnat upp för kokkranar, vilket tidigare inte har varit tillåtet enligt Branschreglerna, säger Pierre Lundborg.
Under remisstiden 14 januari till 20 februari finns förslaget till Branschregler Säker Vatteninstallation 2026:1 att läsa på Säker Vattens hemsida. I anslutning till dokumentet finns också en svarsblankett där alla som vill, har möjlighet att fylla i synpunkter om remissen. Länk till remissen finner du här.
Källa: Säker Vatten