Den 21 januari presenterade miljötillståndsutredningen kraftfulla och omfattande förslag för en effektivare miljöprövning. SBMI, Sveriges bergmaterialindustri, välkomnar utredningen med förslag bland annat om en samlad statlig miljöprövningsmyndighet med ansvar för hela miljötillståndsprocessen. Det förväntas bidra till en mer enhetlig, förutsägbar och effektiv hantering av miljöprövningar, vilket är avgörande för Sveriges bergmaterialförsörjning och branschens klimatomställning.
– Vi är positiva till ambitionen att ta ett helhetsgrepp kring att effektivisera miljöprövningen. Bergmaterialindustrin är en av de branscher som har det största löpande flödet av miljöprövningar. Förslagen har stora möjligheter att förbättra miljöprövningen och är ett viktigt steg i rätt riktning, säger Mårten Sohlman, vd på SBMI.
Enligt SBMI medför nuvarande situation risker för både företag och samhället. Det kan ta allt från ett år till flera år att få ett miljötillstånd eller ett avslag och kostnaderna kan variera lika dramatiskt. Det skapar osäkerhet och försvårar planeringen av projekt som är avgörande för infrastruktur och samhällsbyggande.
Maria Werner, Specialist Legal Counsel på NCC, och SBMIs representant i utredningens referensgrupp betonar också vikten av att miljötillståndsprocesserna förbättras:
– Effektiva och rättssäkra tillståndsprocesser är en förutsättning för att vi ska kunna starta och driva verksamheter med stor samhällsnytta. Välfungerande tillståndsprocesser är också avgörande för att kunna uppfylla branschens klimatmål om en fossilfri bergmaterialförsörjning till 2045, säger Maria Werner.
Bergmaterialindustrin har cirka 100 täktprövningar varje år och en effektiv hantering av dessa ärenden är avgörande för att möta samhällets behov av bergmaterial.
Den omorganisation av prövningsmyndigheterna och den anpassning till EU-rätten som föreslagen innebär kan skapa utmaningar då förändringarna ska genomföras. Men det är nödvändiga reformer för att skapa effektivare miljöprövningar. SBMI uppmanar därför regeringen att skyndsamt gå vidare och genomföra de föreslagna förändringarna.
– Idag upplevs processerna ofta oförutsägbara – både vad gäller tidsåtgång och kostnader. Många upplever också att bedömningen av vilket underlag som krävs för att en prövning ska vara komplett är olika. Att samla dessa bedömningar under en myndighet bör bidra till att minska spretigheten i bedömningar, säger Mårten Sohlman.
Källa: SBMI