Byggmaterialindustrierna publicerar nu en ny rapport om vägen mot cirkulära byggmaterialflöden. Sveriges bergmaterialindustri (SBMI) har, tillsammans med en rad andra aktörer i byggmaterialsektorn, bidragit till framtagandet av rapporten som syftar till att synliggöra byggmaterialtillverkarnas roll i en mer cirkulär sektor och presenterar konkreta förslag om vad som krävs för att stärka cirkulära byggmaterialflöden.
– Ett mer resurseffektivt nyttjande av byggmaterial är helt avgörande för att bygg- och anläggningssektorn ska kunna uppfylla sina klimat- och hållbarhetsmål. Men lösningarna för ökad cirkularitet ser olika ut för olika byggmaterial. Bergmaterial har förstås andra förutsättningar jämfört med trä- eller plastprodukter och varje bransch måste utveckla sina cirkulära lösningar, säger Lisa Sennström, hållbarhetschef på SBMI.
Rapporten presenterar ett antal huvudbudskap som byggmaterialindustrierna har identifierat som centrala. Det handlar bland annat om att lösningarna ser olika ut för olika byggmaterial och att styrmedel och incitament behöver vara materialspecifika. Det är också viktigt att ha ett livscykelperspektiv vid materialval.
– I rapporten lyfter vi behovet av att sektorn samverkar på systemnivå, för att hantera de frågor som hindrar utvecklingen av en mer storskalig resurseffektivitet och cirkularitet i byggsektorn. Det tillsammans med mer information om potentialen för cirkulära flöden på materialnivå är centralt att titta på framåt, säger Jenny Svärd, vd för Byggmaterialindustrierna.
Den 31 januari lanserar SBMI en ny vägledning om cirkulär ballastproduktion. Vägledningen beskriver en gemensam metodik för cirkulär bergmaterialförsörjning i industriell skala där lämpliga mineraliska råvaror såsom schaktmassor, entreprenadberg, betong och asfalt efter uppgradering och kvalitetssäkring kan säljas på marknaden som ballastprodukter. Syftet är att uppnå en branschgemensam samsyn genom en konkret och tillämpbar vägledning för hela verksamheten.
Källa: SBMI