

Stockholm Exergi har idag beslutat att bygga en av världens största anläggningar för infångning och permanent lagring av biogen koldioxid. Stockholm Exergi inleder byggfasen omgående och målsättningen är att anläggningen ska tas i drift under 2028.
Investeringsbeslutet är en milstolpe i arbetet med att möjliggöra permanenta minusutsläpp och kommer att bidra till att Sverige och EU kan nå sina långsiktiga klimatmål. Investeringsnivån ligger på 13 miljarder kronor.
–Detta är ett historiskt ögonblick för Stockholm Exergi och för klimatomställningen. Vi har arbetat målmedvetet i många år för att möjliggöra bio-CCS och dagens beslut betyder att vi nu går från plan till verklighet. Med detta tar vi en global ledarroll inom industrin för minusutsläpp, säger Anders Egelrud, vd för Stockholm Exergi.
Genom en kombination av offentligt stöd och privata köp av certifikat för minusutsläpp från företag med höga klimatambitioner möjliggörs investeringsbeslutet. Anläggningen ska byggas i Energihamnen nära Värtaverket i Stockholm. När den står färdig kommer den att fånga in och permanent lagra 800 000 ton koldioxid per år, vilket är mer än vad Stockholms vägtrafik släpper ut under samma period.
Tekniken för infångning av koldioxid har använts sedan 70-talet och Stockholm Exergi har sedan 2019 en försöksanläggning i drift. Även lagringen av koldioxiden bygger på väl beprövad teknik, och övervakas noga för att säkerställa att koldioxiden lagras permanent i berggrunden under havsbottnen där den med tiden mineraliseras.
–Investeringsbeslutet är en milstolpe som speglar år av hängivenhet, uthållighet och samarbete. Stort grattis till teamet på Stockholm Exergi, vars engagemang, tillsammans med våra partners, har gjort detta banbrytande projekt till verklighet. Bio-CCS kommer att spela en avgörande roll på vägen mot netto-nollutsläpp, och vi är mycket stolta över att stötta ett initiativ av global betydelse, säger Carlo Maddalena, Senior Director vid APG och ordförande för Ankhiale.
Nästan 120 år efter att Värtaverket invigdes fortsätter Stockholm Exergi att leverera värme och el. Nu kommer vi också att kunna minska koldioxidhalten i atmosfären.
–Stockholm visar vägen i klimatarbetet både nationellt och internationellt. I kombination med minskningar av utsläpp kommer bio-CCS att bli en avgörande del i arbetet för att nå målet att göra Stockholm till ett klimatpositivt område år 2030. Vi måste öka takten i omställningen, och vi är fast beslutna att göra det, säger Emilia Bjuggren, ordförande för Stockholms Stadshus AB.
Källa: Stockholm Exergi