ANNONS

Så säkrar Stockholmshem mot skyfall

Exempel på fördröjningsyta i form av växtbädd, på Hagsätravägen Rågsved. Foto: Gustav Kaiser

Kraftigare skyfall ökar risken för översvämningar i städerna. Stockholmshem investerar nu 30 miljoner kronor i att skyfallssäkra 89 fastigheter – med åtgärder som källartrappor, asfaltsgupp och fördröjningsmagasin för att minska skador vid extremväder.

– Vi måste anpassa våra bostadsområden till ett förändrat klimat, i det här fallet förebygger vi översvämningar i utsatta fastigheter. Som fastighetsägare gör vi det vi kan för att skydda våra fastigheter, säger Åsa Wigfeldt, vd Stockholmshem.

Mur höjd med 30 cm samt två nya trappsteg till källaren. Asfalterat upp mot trappsteget med lutning från fastigheten. Återbrukad kantsten.

Genomförde sårbarhetsanalys
För att identifiera olika klimatrisker kartlade Stockholmshems samtliga fastigheter i en sårbarhetsanalys. Den visade att 89 av bolagets 400 fastigheter var i bör skyddas från skador vid skyfall.

Projektet omfattar flera olika insatser, från mindre åtgärder som exempelvis asfaltsgupp för att styra bort regnvatten till större åtgärder som nedgrävda fördröjningsmagasin.

Arbetet inleddes i Hökarängen, där de mest utsatta fastigheterna åtgärdades först. I slutet av året beräknas alla 89 fastigheter i bolagets bestånd vara skyfallssäkrade.

Åtgärder som ska Stockholmshem utfört för att skydda fastigheterna mot skyfall:

  • 63 källartrappor har åtgärdats med höjda murar och fler trappsteg – hindrar vattnet att rinna ner i källare
  • 42 asfaltsbulor/höjdryggar – ser ut som fartgupp men är till för att leda bort vatten
  • Fördröjningsmagasin/ytor med krossad sten (makadam) och dräneringsledning – bromsar vattnet så att avloppssystemet hinner ta emot det
  • Regnbäddar med regnbäddsjord (genomsläpplig med mycket kross) där det har funnits bra busk- eller perennytor som passar för att sänka och leda ner vatten till
  • Svackdiken för att avleda vatten (utan kross och dräneringsledning som finns i fördröjningsmagasinen)
  • 250 meter kantsten inklusive anpassning av befintlig kantsten (höjning eller sänkning) – styr om och stoppar upp vattnet. Kantsten som används i projektet är återbrukad, vilket minskar miljöpåverkan.
  • Cortenstålskanter kompletterar kantstenen
  • Höjning och sänkning av asfalts- och markstensytor

Stockholmshems skyfallsåtgärder är ett led i bolagets arbete för klimatanpassning. Arbetet startade i maj 2024 och beräknas vara klart i december 2025 och omfattar totalt 89 fastigheter, där en del fastigheter kan omfattas av flera åtgärder. Åtgärderna bygger på en sårbarhetsanalys som gjordes av Stockholms stad 2018 med en konkretisering 2021 (skyfall och trädplanering).

I analysen identifieras olika klimatrisker: skyfall, värmeböljor, markstabilitet och översvämningar från sjöar och vattendrag. Fastigheter har bedömts utifrån topografi, vegetation och markförhållanden. 2024 genomfördes också en kartläggning av undercentraler i sårbara fastigheter.
Anita Priebe är inhyrd projektledare och projektet genomförs som totalentreprenör i samverkan, entreprnör är Pilbäck Mark och Anläggning (PMA).

Källa: Stockholmshem

2025-04-23 Träbyggnad, ByggmetoderTräbyggandet tar marknadsandelar i snabb takt och den starkaste tillväxten sker inom kommersiella fastigheter och offentliga byggnader. Enligt ny statistik …

2025-04-09 ByggmetoderEn ny metod med förprovad betong för att bestämma betongens självuttorkningsförmåga – en egenskap helt central för att bedöma om …

2025-04-07 Byggmetoder, Hållbart byggandeCentrum för cirkulärt byggande lanserar du Kunskapsbiblioteket som nu finns tillgängligt på deras hemsida. Där finner man en omfattande samling …

2025-03-25 Träbyggnad, ByggmetoderPeab och Södra inleder ett samarbete för att gemensamt driva på klimatomställningen inom byggbranschen. Målet är att ta fram en …

2025-03-19 ByggmetoderInfrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson anser att det behövs riktade insatser av flera aktörer för att komma till rätta med …

2025-03-18 ByggmetoderBranschorganisationen Mur & Putsföretagen lanserar nu en ny poddserie – Mur & Putspodden. Syftet är att sprida kunskap om murat …

2025-03-04 ByggmetoderUnder de senaste 15 åren har Länsförsäkringar och LF Forskningsstiftelse testat tätskikt för badrum vid sex olika tillfällen. Vid det …

2025-02-19 Byggmetoder, Hållbart byggandeEn ny forskningsstudie, genomförd av CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med försäkringsbolaget If, har analyserat olika åtgärder för …

2025-02-18 Byggmetoder, Hållbart byggandeDe senaste fem åren har 30 000 svenska villor drabbats av så omfattande stormskador att försäkringsbolagen tvingats betala ut ersättningar …

2025-02-10 Byggmetoder, SamhälleAllt fler svenska kommuner väljer att införa arkitekturpolicyer – ett effektivt verktyg som sparar tid, pengar och bidrar till bättre …

2024-10-28 Byggmetoder, SamhälleSveriges Allmännytta tar idag ett stort steg för att erbjuda fler prisvärda bostäder genom en ny upphandling av småhus för …

2024-10-23 Byggmetoder, ByggreglerNu finns det nya uppdaterade riktlinjer för storkök från BKR, Byggkeramikrådet som ska göra arbetsprocessen mellan utförare och beställare enklare, …

2024-10-10 Byggmetoder, Utbildningar & MötenSvenskt Trä bjuder in till en heldag med inspirerande föredrag kring temat Träbyggandets roll i den gröna omställningen. Seminariet äger …

2023-11-28 ByggmetoderNovember 2023   Wood Tube är en regel som ett väsentligt mindre klimatavtryck eftersom reglarna framställs i huvudsak av återvunnet papper. …