

Efter flera års arbete närmar sig Byggandets Kontraktskommitté lanseringen av nya standardavtal för byggsektorn – AB 25 och ABPU 25. Men exakt när de nya avtalen träder i kraft är ännu oklart.
Byggbranschen har länge väntat på en uppdatering av de allmänna bestämmelserna för entreprenadavtal. Byggandets Kontraktskommitté (BKK) har sedan 2016 arbetat med att ta fram nya standardavtal – AB 25 och ABPU 25 – som är tänkta att modernisera och på sikt ersätta de nuvarande AB 04 och ABT 06. Dessa nya avtal har nyligen varit ute på remiss och just nu pågår en bearbetning av de inkomna synpunkterna inför en slutlig version.
Trots det långvariga förberedelsearbetet finns i dagsläget ingen fastställd tidsplan för när AB 25 och ABPU 25 kommer att träda i kraft. Processen är komplex och tar tid, inte minst på grund av de många remissinstansernas omfattande synpunkter som inkommit när remissrundan avslutades den 28 februari i år. Intresset har varit stort och över 4000 svar från runt 200 olika remisslämnare har lämnats på det som ska komma att bli de nya standardavtalen.
Parallell tillämpning – inte en ersättning över en natt
En vanlig missuppfattning är att de nya avtalen automatiskt kommer att ersätta de gamla så snart de lanseras. Så är dock inte fallet. Eftersom Sverige inte har en särskild entreprenadlag för kommersiella entreprenader bygger rättstillämpningen på att parterna i varje enskilt fall avtalar om vilka villkor som ska gälla. Det innebär att AB 25 och ABPU 25 kommer att existera parallellt med AB 04 och ABT 06 under en övergångsperiod – en period som sannolikt kommer att sträcka sig över flera år.
I praktiken kommer de gamla avtalen att fortsätta gälla för alla entreprenader där de uttryckligen har avtalats. Först när beställare och entreprenörer börjar hänvisa till AB 25 och ABPU 25 i sina kontrakt kommer de nya bestämmelserna tillämpas och gälla.
Vad innebär det för pågående och kommande entreprenader?
För entreprenader som redan upphandlats med AB 04 eller ABT 06 som grund, kommer dessa villkor fortsatt att gälla. De utgör en del av det avtalade innehållet och påverkas inte av att nya avtal tas fram. De nya standardavtalen får endast verkan i nya projekt där de uttryckligen åberopas.
Detta innebär att övergången till AB 25 och ABPU 25 kommer att ske successivt, i takt med att nya upphandlingar och avtal ingås. Denna övergång kan komma att se olika ut i olika delar av branschen, beroende på hur snabbt beställare, entreprenörer och konsulter väljer att anamma de nya dokumenten.
Fortsatt relevans för utbildning inom AB 04 och ABT 06
Trots att nya avtalsmallar är på väg, är det fortfarande mycket relevant att utbilda sig i entreprenadjuridik baserad på AB 04 och ABT 06. De grundläggande principerna som styr ansvarsfördelning, risk, tidsfrister och felhantering kommer i stor utsträckning att kvarstå även i AB 25 och ABPU 25, även om strukturen och vissa begrepp förändras.
Dessutom kommer AB 04 och ABT 06 att fortsätta vara vanligt förekommande under överskådlig framtid. Ett starkt grepp om dessa dokument gör det också lättare att förstå och tillämpa de nya avtalen när de väl tas i bruk. Utbildning och kunskap inom nuvarande regelverk är därför fortfarande en investering med långsiktigt värde.
Källa: Byggbranschens Utbildningscenter (BUC), Byggandets Kontraktskommitté