I andra delen av SBUF projektet, Hållbar hantering av byggavfall, ¨återbruk av brandklassade produkter, belyses både potentialen och utmaningarna för storskaligt återbruk av produkter och material inom byggbranschen. Studien, som fokuserat på brandtekniska aspekter, visar att branschens innovationssystem för återbruk ännu är underutvecklat, men att det finns tydliga åtgärder som kan vidtas för att driva på utvecklingen.
För att underlätta marknadsintroduktionen av återbrukade produkter behöver metoder för CE-märkning eller motsvarande utvecklas. Studien identifierar också ett antal policyområden där insatser kan underlätta införandet av storskaligt återbruk, både för produkter och material med och utan brandtekniska krav.
Även om vissa processer och funktioner kopplade till återbruk ännu inte är fullständigt utvecklade, visar studien att dessa brister kan övervinnas genom ökad forskning. Inom ramen för projektet har analytiska dimensioneringsmetoder för dörrar, innertak och brandgasspjäll tagits fram. Dessa metoder möjliggör en mer detaljerad bedömning av produkters och materials egenskaper, vilket i sin tur underlättar en korrekt bedömning av deras potential för återbruk.
Studien identifierar också två viktiga marknadshinder som dock gradvis kommer att minska över tid:
- Låg tillgång och efterfrågan på återbruksprodukter.
- Bristande erfarenhet av åldrandets effekter på produkter med brandtekniska krav, inklusive hur åldrande i en livscykel påverkar den förväntade livslängden hos åldrade produkter.
I projektet har man visat att storskaligt återbruk inom byggbranschen har en betydande potential, men att det krävs samordnade insatser från både branschen och politiken för att övervinna de kvarvarande utmaningarna. Margaret McNamee på Brandteknik, LTH har varit projektledare och den fullständiga projektrapporten går att ta del av på SBUFs hemsida.