Höga priser på el och sjunkande priser solcelssmoduler har lett till ökat intresse för solel i hela landet och allt vanligare med anläggningar också i snörika områden. Forskare har nu studerat effekter av snö på solceller och hur man bör snöröja för att undvika skador.
Sjunkande priser på solcellsmoduler har lett till ett ökat intresse för att installera solelanläggningar i hela landet – även i områden med mycket snö. Samtidigt har det inte funnits så mycket kunskap kring hur snö påverkar solelanläggningar.
I detta projekt som genomförts inom ramen för E2B2 har forskare vid RISE arbetat parallellt med tre arbetspaket för att undersöka effekter och hantering av snölaster vid solelanläggningar som är monterade på tak.
De har studerat 30 anläggningar i nio olika kommuner från Borås till Kiruna där de med olika metoder mätt snödjup och snödensitet på tak och mark.
För att undersöka vilka laster som en solcellsmodul utsätts för i verkliga vinterförhållanden har de dessutom använt detta i en specialbyggd testrigg som stått utomhus.
Därutöver har forskarna haft ett testtak där de provat olika metoder att ta bort snö och studerat vilken degradering som kan ske under verkliga vinterförhållanden.
Resultaten visar att manuella snöröjningsmetoder riskerar att skada solcellsmodulerna, även om skadorna inte är synliga med blotta ögat. Att snöröja tak med solcellsmoduler bör undvikas om det inte är helt nödvändigt. En lösning skulle kunna vara att få snön att smälta genom eluppvärmning av solcellsmodulerna, men det kräver i nuläget dyra och komplicerade installationer.
Läs slutrapporten på E2B2 hemsida Effekter och hantering av snölaster vid takmonterade solelanläggningar
: